Koelkast maakt geluid? Zó los je het op!

Maakt je koelkast geluid? Een snorrende of brommende koelkast, het kan erg irritant zijn. Dit geluid wordt veroorzaakt door de compressor en het koelmiddel in de leidingen. Hoe kun je dit nu het beste verhelpen? Een koelkast kun je niet zomaar inpakken in isolatiemateriaal. De koelkast heeft namelijk ventilatie nodig om goed te functioneren. 

Verschillende oorzaken mogelijk

Waarom maakt een ijskast eigenlijk zo’n herrie? Niet elke koelkast maakt veel geluid, maar haast geen enkele is muisstil. Toch is het zo dat sommige koelkasten wel erg veel geluid produceren. Dit wordt veroorzaakt door de compressor en het koelmiddel in de leidingen zelf. 

Maakt je koelkast echt veel herrie, dan kan het zijn dat deze simpelweg te vuil is. Als gevolg hiervan gaat deze extra toeren maken. Dit zorgt voor meer herrie en zelfs een hogere elektriciteitsrekening. 

Achterzijde heeft meeste geluidslekken

De meeste koelkasten zijn van de achterkant open. Dit is noodzakelijk voor het functioneren van het apparaat. Echter, de open achterzijde kan worden beschouwd als één groot geluidslek. Ook de onderkant van de koelkast is doorgaans een plek met flinke geluidslekken. 

Geluidsoverlast inbouw koelkast
Een ingebouwde koelkast of een koelkast met een kast of meubel hieromheen zorgt vaker voor geluidsoverlast

Vaker overlast bij inbouw koelkast

Heb je een ingebouwde ijskast? Dan wordt het lawaai van versterkt door het meubel waar deze in staat. De grote boosdoener is in dit geval luchtgeluid. Hier valt gelukkig relatief eenvoudig tegen te isoleren, mits je een beetje handig bent. Het kan ook zijn dat er contactgeluid ontstaat bij een ingebouwde ijskast. Dan brengen trillingen afkomstig van het apparaat het meubilair in beweging. Dit versterkt de bromtoon van de koelkast. Ook dit is eenvoudig te verhelpen. 

Luchtgeluid verminderen

Het luchtgeluid van een ingebouwde koelkast kan worden gedempt door de binnenzijde van het meubel te voorzien van geluiddempende materialen. Zowel de achter- als zijkanten bekleed je met zogenaamd absorptieschuim. Hoe je deze het beste kunt bevestigen hangt af van het isolatiemateriaal. Houd bij de keuze voor een specifiek materiaal rekening met de omstandigheden in het meubilair. Wordt het hier erg warm of vochtig, dan is hier speciaal isolatiemateriaal voor nodig. Houd bovendien ten alle tijden rekening met de ventilatie achter en rondom de koelkast

Trillingen ingebouwde ijskast verminderen

Naast luchtgeluid kan contactgeluid net als bij wasmachines, ventilatoren en zelfs heaters ook voor overlast zorgen bij een koelkast. Om dit te verhelpen, moet de koelkast “ontkoppelt” worden van de ondergrond. Hier bestaan speciale, vochtbestendige strips voor. Deze bevestig je in een rastervorm aan de bodem van de kast/ het meubilair waarin de ijskast normaliter staat. Vervolgens plaats je hier een plaat, bijvoorbeeld van hout of multiplex, bovenop. Zo wordt het gewicht van de koelkast goed verdeeld en ontstaat er geen te hoge puntbelasting. Let op: deze plaats moet los op de strips liggen en mag de wanden van het meubilair niet raken. Tot slot kan het apparaat hier op worden geplaatst.

Vrijstaande koelkasten

vrijstaande koelkast geluidsdichtmaken

Heb je een vrijstaande ijskast, dan ervaar je waarschijnlijk minder overlast. Toch kunnen ook deze voor geluidsoverlast zorgen. Wil je dit verhelpen? Dan zijn er twee gangbare oplossingen. 

Paneel met isolatie plaatsen

Zo kun je een paneel tegen de (zijkant) van de koelkast plaatsen. Tussen het paneel en de ijskast doe je vervolgens absorptiemateriaal. Houd er rekening mee dat de koelkast nog wel zijn hitte kwijt moet kunnen. Dit kun je doen door aan de bovenkant van het paneel sleuven aan te brengen. Deze oplossing werkt overigens het beste tegen luchtgeluid. 

Koelkast op een verhoging plaatsen

Vrijstaande koelkasten in combinatie met houten vloeren kunnen zorgen voor irritant contactgeluid. Dit is op te lossen door de koelkast op een dempende verhoging te plaatsen. Zulke verhogingen worden ook wel dempersets genoemd. Deze kun je kant-en-klaar aanschaffen. Het enige wat je hoeft te doen, is hier een stevige (houten) plaat op te leggen. Zo voorkom je dat de poten van de ijskast in het geluiddempende materiaal wegzakken. 

Onze tips & tricks

Naast het isoleren van het meubilair om de ijskast zelf, zijn er andere oplossingen om het geluid te dempen óf te verminderen. Deze hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet. 

  • zorg dat de koelkast waterpas staat
  • kijk of de deur goed sluit
  • zet voedselwaren of flessen drinken niet tegen elkaar
  • maak de ventilatieroosters vrij van stof
  • geef ‘m (voorzichtig) een klap
  • zorg ervoor dat de ijskast niet in de warmste ruimte of in de zon staat

Stille koelkast kopen

Tegenwoordig zijn er steeds meer koelkasten die van zichzelf bijzonder stil zijn. Deze zijn onder andere te koop bij webshops als Bol.com. Deze zijn muisstil, maar wel aan de dure kant. Past dit binnen je budget, dan is dit een geweldige oplossing. Is de prijs te hoog, dan kun je veel beter een van de hier genoemde oplossingen toepassen.

Goede opties zijn bijvoorbeeld:

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo